Projekti

Astronomsko društvo VEGA provodi brojne programe s ciljem popularizacije znanosti – a svi zainteresirani mogu nam se u tome i pridružiti! Stručno znanje nije preduvjet jer o svemiru možemo učiti i zajedno, a oni koji nas žele posjetiti ili se pak učlaniti u udrugu kako bi doprinjeli radom,  slobodno se mogu  javiti na navedene kontakte.

Naši projekti su:

Projekt ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju

Projektom “ITEO – Popularizacija STEM-a u Međimurju” želi se unaprijediti kapacitete udruga u Međimurskoj županiji za provedbu programa za popularizaciju STEM-a. Jačanjem kapaciteta kroz nova znanja i dobre prakse u Europi te suradnjom udruga sa znanstvenom i visokoobrazovnom zajednicom u regiji te relevantnim dionicima, interdisciplinarno i na inovativan način će se unaprijediti popularizacija STEM-a prema krajnjim korisnicima: djeci, mladima i široj populaciji u Međimurju. Projekt traje 24 mjeseci, nositelj je udruga Mladi informatičari Strahoninca a uz Astronomsko društvo VEGA partneri na projektu su Međimurski informatički klub, Radio klub Međimurje Čakovec, Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije, Platforma za Društveni centar Čakovec, Javna ustanova za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA, Fakultet organizacije i informatike, Međimursko veleučilište u Čakovcu i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.226.017,52 kn a financirano je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda (85%) te državnog proračuna Republike Hrvatske (15%). Više o projektu možete saznati na iteo.udruga-mis.hr

 

Hrvatska meteorska mreža

 Astronomsko društvo VEGA uključilo se u rad Hrvatske meteorske mreže (HMM), organizacije koja upravlja radom 40-ak kamera za praćenje neba postavljenih diljem Hrvatske. Sam projekt započeo je 2007. godine kao zajednički projekt Astronomskog društva Istra iz Pule i Znanstveno edukacijskog centra Višnjan, a kamerama postavljenim diljem Hrvatske omogućuje se višestruki preklop vidnih polja kamera čime se dobiva vrlo precizna analiza putanja meteora, a samim time otvara mogućnost izračuna mogućih mjesta pada meteorita.  kamera je postavljena na zgradi 1 Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, a TICM je AD Vegi ustupio i mjesto u server sobi gdje je smješteno računalo koje pokreće kameru. Montažu kamere obavio je Miroslav Smolić uz pomoć poduzeća FRANZ NET inkubiranog u TICM-u.

 

Škola astronomije

U suradnji s OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec pokrenuti je projekt “Škola astronomije”. Učenici će kroz projekt savladati osnove rada s teleskopom te posjetiti zvjezdarnicu Čakovec ali i steći osnovna astronomska znanja. Ovim projektom AD Vega nastoji popularizirati astronomiju kod školaraca, a osim u Vratišincu slični projekti pripremaju se u još nekoliko obrazovnih institucija. Projekt “Škola astronomije” u potpunosti je financiran od strane Općine Vratišinec u iznosu od 4000 kn.

 

Erasmus + projekt “Astronomija u vrtiću

Na poziv DV Cvrčak PO STONOGA Novo Selo Rok, Astronomsko društvo Vega se uključilo u suradnju na projektu “Astronomija u vrtiću”. Riječ je o projektu nastalom kao plod dugogodišnje suradnje i razmjene iskustava na polju odgoja i obrazovanja djece između vrtića Turnišće iz Slovenije i DV Cvrčak. Nosioc projekta je DV Turnišće, vrtić Stonoga je partner na projektu, a AD VEGA kao suradnik održava predavanja te ostale aktivnosti u vrtiću.

 

Sunce – naša zvijezda

Kroz program “Sunce – naša zvijezda” provode se radionice,  edukativna predavanja i promatranja noćnog neba astronomskim instrumentima. Astronomsko društvo VEGA projekt provodi kroz više godina, a sve s ciljem povećanja zanimanja za astronomiju, opće znanja i kulturu na području grada Čakovca i okolice.