AD Vega twitter
AD Vega Rss

Pomrčina Sunca

Objavio Zoran Novak | u Najave, Sunce-naša zvijezda | Objavljeno 15.03.2015

3

Pomrčina_SuncaU petak 20. ožujka, ako nam vremenske prilike to dopuste, biti ćemo u prilici promatrati djelomičnu pomrčinu Sunca. Pomrčina će započeti oko 09.45 sati i trajati će oko 2 sata.

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Sunca i Zemlje, te na Zemlju baca sjenu. Ovisno iz kojih se krajeva promatra, pomrčina može biti potpuna ili djelomična. Iz naših će krajeva stupanj prekrivenosti Sunčevog diska iznositi oko 50%. Iako se na Zemlji godišnje dešavaju po dvije pomrčine Sunca, nisu sve vidljive iz naših krajeva, pa ćemo tako slijedeću moći vidjeti tek u 2027. godini.

Pridružite nam se na promatranju, u petak 20.03. od 9.30 sati, na čakovečkom trgu ispred Centra za kulturu. Uz promatranje, održati će se i predavanje za prisutne školarce, a sve u sklopu projekta “Sunce – naša zvijezda” kojeg financira grad Čakovec.

Komentari (3)

Molim Vas….trebam informaciju u koliko je točno sati i minuta (sekunda?) bila najveća djelomična pomrčina gledana iz Čakovca 20.3. ove godine…Klinac mora za školu pogoditi (ili znati)1 čim preciznije vrijeme…
Hvala unaprijed…

[Odgovori na komentar]

Zoran Novak Odgovor:

Najveći stupanj prekrivenosti Sunca iznosio je 57%, a desio se u 10:41:18 CET.

[Odgovori na komentar]

Božidar Odgovor:

super….hvala na odgovoru :-)))

[Odgovori na komentar]

Komentirajte