AD Vega twitter
AD Vega Rss

O društvu

U Domu amatera u Čakovcu osnovano je Astronomsko društvo VEGA. Na osnivačkoj skupštini je zbog spriječenosti bilo trinaest članova, no, već sada društvo ima dvadesetak članova. Za predsjednika Društva izabran je Zoran Novak, za dopredsjednika Zvonko Biškup, a za tajnika Miroslav Smolić. Svi su izabrani jednoglasno.
Nakon predugog niza godina neaktivnosti Međimurje je konačno ponovno dobilo astronomsko društvo. Ono je rezultat rada nekoliko pojedinaca koji se već duže vrijeme bave amaterski astronomijom. Grad Čakovec je ustupio na korištenje zvjezdarnicu u prigradskom mjestu Savska Ves koja na tom području postoji još od 1971. godine.

Astronomsko društvo VEGA

Astronomsko društvo VEGA

Na zvjezdarnici je i teleskop, motorizirani refraktor Tasco 108/1600 mm, koji je još 1974. godine nabavio tadašnji AD Čakovec. Zvjezdarnica dugo vremena nije bila korištena i potrebna je obnova, kako samog objekta, tako i teleskopa. Cijeli projekt krenuo je zahvaljujući dvojici entuzijasta, Zoranu Novaku i Miroslavu Smoliću, koji su i izabrani za predstavnike društva.

Ime Društva je VEGA. Vega je jedna od najsjajnijih zvijezda, ako izuzmemo naše sunce, Vega je prva zvijezda koja je bila fotografirana, jedna je od prvih zvijezda kojoj je izmjerena udaljenost, a zbog njezinoga konstantnog sjaja do nedavno je korištena kao referentna zvijezda za kalibraciju fotometrijskih uređaja, što znači da se prema njezinom sjaju uspoređivao sjaj drugih zvijezda.
Cilj društva je razvoj tehničke kulture i astronomskih aktivnosti, te razvoj i primjena  znanstvenih dostignuća, podizanje svijesti građana o svjetlosnom onečišćenju te edukacija o njegovom štetnom djelovanju na okoliš i čovjeka, održavanje natjecanja, susreta, izložbi i sličnih priredbi te sudjelovanje na manifestacijama u organizaciji drugih udruga, saveza i zajednica, kao i izdavanje stručnih publikacija.Objavio : Zvonko Biškup