AD Vega twitter
AD Vega Rss

NEBO U RUJNU

Objavio Miroslav Smolić | u Novosti | Objavljeno 02.09.2010

1

Polako ulazimo u jesen, te već ujutro možemo promatrati neka zviježđa tipična za zimu, kao što je npr. Orion kojeg već ujutro fino vidimo na istoku.

Također noći su sad već puno duže, ali jesen nam donosi i neizbježne magle, pa su mogućnosti za kvalitetna promatranja smanjene 🙁

Jesenska ravnodnevnica-odn. početak jeseni na sjevernoj polutki pada 23.09 u 5 sati ujutro.

Astronomski sumrak sredinom mjeseca počinje oko 21 h, a završava u 5 ujutro.

MJESEC je pun 23.09. (prvi dan jeseni), a 08.09 u fazi mlađaka.

Planete u ovom periodu nisu u pogodnim položajima za promatranja, sa velikim izuzetkom Jupitera i trenutno njegovog “susjeda” Urana.

JUPITER je upravo ovaj mjesec u NAJPOVOLJNIJEM položaju za promatranje. Naime baš je 21 rujna u opoziciji sa Suncem, i ima najveći prividni promjer(49,8″). Naravno da je vidljiv cijele noći. Ovdje moram spomenuti jednu stvar jer me već nekoliko ljudi pitalo jel se to navečer Venera sjaji (Danica), a isto pitanje mi postavljaju za “zvijezdu” koja sjaji ujutro čak do izlaska sunca. Odgovor je jasan. I navečer i ujutro vidimo JUPITER-samo što se preko noći premjesti sa istoka na zapad:-)

Kad govorimo o promatranju Jupitera MORAMO ovdje obavezno spomenuti da je ovo razdoblje jedinstvena prilika da pronađemo i

URAN kojega inače amateri teško pronalaze jer je 6 magnitude i prilično je sitan. No sada ga lako može pronaći svatko već sa dalekozorom 10×50 (osobno isprobao)-odmah do Jupitera-malo gore, desno.

Prepoznat ćete ga jer ne treperi i ima specifični plavičasti sjaj.

Od ostalih objekata možemo sa teleskopom potražiti komet 10P tempel-mag.8.9.,za detalje klikni ovdje

Također prolaze međunarodne svemirske stanice pronaći ćete ovdje

Napomenimo da za položaje planeta, mjeseca i sazvježđa za bilo koji vrijeme iznad Međimurja pogledate na karta neba, na našim stranicama.

Komentari (1)

pozdrav!

Počela sam intezivno promatrati noćno nebo početkom ovog ljeta, i moram priznati kako me veoma fascinira kako se položaj zvijezda brzo mijenja! Danas me šokirao Orion, kojeg se sve do prije 2 tjedna nije moglo vidjeti… Gledam predivan Jupiter cijelo ljeto i čini mi se da se lagano premjestio na jug. Veselim se Uranu (za čiju vidljivost ne bih saznala bez ovog site-a, jer čak ni zvjezdarnica nema takve informacije), no zanima me kada mogiu vidjet Merkur, Saturn i Mars i na kojem dijelu neba?
Negdje sam čitala da je Merkur vidljiv u onom periodu između Venere i sunca kod svitanja no nisam ga jo uspjela uhvatit 🙁
hvala 🙂

[Odgovori na komentar]

Komentirajte